ایستگاه مرکزی تولید بتون : ایستگاه مرکزی یا کارگاهی بتن به کارگاهی اطلاق می شود که بتن را با مقیاس صنعتی و تحت شرایط خاص تولید نموده و به مصرف کننده میرساند.
در پروژه های عمرانی بزرگ مانند راه سازی و سدسازی تمایل پیمانکاران بر این است که ایستگاه تولید بتن با مقیاس متناسب با نیاز پروژه در منطقه ساخت و ساز خود احداث کنند. این امر به این خاطر مورد توجه است که هزینه ی ساخت و احداث یک ایستگاه مرکزی بتن در محل عملیات به مراتب از خریداری بتن مورد نیاز از کارگاه تولید بتن مقرون به صرفه تر می باشد.
برای مدیریت یک ایستگاه ساخت بتن مواردی از قبیل مباحث تئوری و آزمایشگاهی پیرامون بتن، طرح اختلاط، تولید بهینه، مدیریت زمان، مهندسی سیستم، حسابداری و بازاریابی اهمیت ویژه ای دارد.
ایستگاه مرکزی تولید بتون
طرح اختلاط
تولید بتن به دو شکل طرح اختلاط خشک و طرح اختلاط تر تقسیم می شود.
در تهیه اختلاط خشک، در ایستگاه بتن ، سیمان و سنگدانه ها به نسبت وزن مورد نیاز با یکدیگر به صورت خشک ترکیب
می شوند. سپس بعد از انتقال به مخلوط کن، آب به مخلوط کن خشک اضافه شده و با چرخش میکسر، مخلوط بتن برای بهره برداری آماده می شود.
کامیون های مخلوط کن که برای جابه جایی بتن از آن ها استفاده می شود. دارای یک مخزن نگهدارنده ی آب نیز می باشند که روی آن ها نصب شده است.
در تهیه بتن تر، ترکیب دانه های سنگی، سیمان و آب در دیگ بتن و در ایستگاه مرکزی وجود دارد که این ترکیب بتن به کامیون مخلوط کن (تراک میکسر) انتقال پیدا می کند و بلافاصله نیز آماده ی بهره برداری می باشد.
سیستم اختلاط تر در ایران نسبت به اختلاط خشک رایج تر است. در ادامه مطلب گروه آریاصنعت قسمت های ایستگاه تهیه اختلاط تر، در ساخت بتن معمولی که اغلب کارگاه های ساخت بتن از آن استفاده می کنند را شرح می دهد.
بخش های ایستگاه مرکزی تولید بتون
ایستگاه مرکزی تولید بتون با طرح اختلاط تر شامل اجزای ذیل است:
دپوی سنگدانه ها، سیلوی سیمان، بچینگ پلانت (دستگاه پیمانه و توزیع کردن سیمان)، مخزن و کنتور اندازه گیری آب.
مخلوط ساز یا بچینگ پلانت
مخلوط ساز یا بچینگ پلانت ، به عنوان هسته مرکزی ایستگاه بتن قلمداد می شود. بچینگ پلانت با استفاده از پمپ های نصب شده بر روی دستگاه، سیمان را سیلو و سنگدانه ها را دپو کرده سپس آن ها را به نسبت معین به درون دیگ بتن می ریزد و با استفاده از پمپ آب، میزان مشخص عبوری از کنتور آب را نیز به درون دیگ هدایت می کند. این مواد در دیگ با یکدیگر مخلوط شده و از بخش تخلیه به درون مسیر همزن ریخته می شود. ظرفیت ساخت مخلوط سازها بر اساس میزان حجم دیگ آن ها سنجیده میشود. مدل های رایج بچینگ پلانت ها عبارتند از بچینگ پلانت هایی با حجم دیگ ۰.۵، ۰.۷۵ و یک مترمکعب.
دپوی سنگدانه ها
سنگدانه های مورد استفاده در ساخت بتن را اصطلاحاً به سه گروه ماسه، شن نخودی و شن بادامی دسته بندی می کنند. هر کدام از این مصالح در ایستگاه بتن به صورت کاملاً مجزا ذخیره می شوند. در زمان تولید بتن ترکیب سنگدانه ها به نسبت دقیق و معینی انجام می شود. در مناطقی که سردسیر می باشد سنگدانه ها را در سیلوی مخصوصی نگهداری می کنند تا مواد و مصالح آن دچار یخ زدگی نشود .اما درحالت معمولی سنگدانه ها را به شکل دپو شده در کنار ایستگاه انباشته می کنند. برای جداسازی سنگدانه های گوناگون از یک دیوار حایل استفاده می شود.
دیوارهای حایل یا جدا کننده در بخش پشت بچینگ پلانت به شکل شعاعی برپا می شوند تا قادر باشند حداقل سه ناحیه مجزا از یکدیگر برای دپوی ماسه، شن نخودی و شن بادامی ایجاد کنند. مقادیر شن و ماسه مورد نیاز توسط دستگاه دراگلاین به سوی سامانه پیمانه کن انتقال داده میشود. دراگلاین یک نوع بالابر ثابت می باشد که روی دستگاه بچینگ پلانت نصب می شود و به وسیله دکلی که دارد حمل مواد را تا شعاع قابل توجهی به بچینگ پلانت انتقال می دهد. دراگلاین هایی که روی بچینگ پلانت های رایج در ایران استفاده می شوند معمولاٌ ۱۶ متر شعاع دارند.
سیلوی سیمان
سیلوها برای نگهداری و حفظ سیمان مورد استفاده در تولید بتن به کار می روند. سیلوها شکل استوانه ای بلندی دارند که روی پایه های بتنی نصب می شوند. سیلوهای رایج در ایران دارای ۳۰۰ تن ظرفیت هستند. تعداد سیلوهای موجود در ایستگاه بتن بستگی به مقدار تولید بتن در آن کارگاه دارد.
مخزن و کنتور اندازه گیری آب
برای ساخت بتن، منبع آب کنار بچینگ پلانت قرار گرفته و آب با استفاده از پمپ آب به درون دیگ بچینگ روانه می شود. وظیفه کنتور آب اندازه گیری مقدار هدایت آب به درون دیگ می باشد. هر ایستگاه بتن بر اساس تولید بتن و نوع آن دارای مخازنی با ظرفیت های گوناگون است. اما به طور نرمال یک کارگاه مشخص تقریباٌ ده هزار لیتر آب در یک روز مصرف دارد.
تراک میکسرها
به مخازن نگهداری بتن که روی کامیون نصب می شود تراک میکسر گفته می شود. تراکم میکسرها با سرعت زاویه ای یعنی حول محور مرکزی خود می چرخند. به کامیون میکسری که روی آن قرار گرفته تراک میکسر می گویند. تراک میکسر در قسمت مخصوص زیر بچینگ پلانت تعبیه می شود و از آن جا از دیگ بتن به درون کامیون خالی میگردد.
محصولات تولیدی
محصولاتی که در ایستگاه های بتن سازی تولید می شود در رده های زیر دسته بندی می شوند:
- تن آماده یا بتن معمولی (برای پروژه های رایج و عمومی عمرانی)
- بتن روسازی (برای روسازی خیابان، بزرگراه ها، فرودگاه ها و جداره ی کانال ها)
- بتن حجیم (برای سازه هایی که احتیاج به بتن ریزی در مقیاس بالا دارند مثل سدسازی )
- فرآورده های بتنی (مانند لوله، بلوک و بلوک های کف سازی)
ایستگاه مرکزی تولید بتون
چنانچه قصد مشاوره ، خرید، مونتاژ، دمونتاژ، نصب و راه اندازی و یا سرویس و نگهداری بچینگ پلانت ( دستگاه تولید بتون آماده ) را دارید می توانید هم اکنون با کارشناسان آریاصنعت تماس حاصل نمایید، گروه آریاصنعت در هر مکان و هر زمان پاسخگوی نیازهای مشتریان محترم می باشد.